סגולותיהם הבריאותיות של 16 מזונות ירוקים    מצוות שכתובות בספר בראשית    מצוות שכתובות בספר שמות    לאוכל בשבת יש טעם מדוע?
   פרשת השבוע על פי הרב יואב שוכר    השביעיות המדהימות ביהדות
 
    דף הבית
    פרשות השבוע
    סגולות
    סגולות שבצמחים
    סגולה למצוא אבידה
    דת
    הלכות
    נרות חנוכה
    חודשים
    שבועות
    כיפור
    פרשת המן
    פרשת התשובה
    קישורים ודרשה
    מעשה ניסים
    חיים לאחר המוות
    ברכה על תופעות טבע
    צור קשר

ברוכים הבאים לאתר 

http://avigv55.com

דת ויהדות
של אברהם גבריאל

 
מצווה יא        

 

שלא ימצא חמץ ברשותנו כל ימי הפסח שנאמר

שבעת ימים שאור לא ימצא בבתיכם . וביארו חכמינו זכרונם  לברכה

אלא כל שברשותו.

 

מצווה יב

שלא לאכול מכל דבר שיש בו חמץ

ואף על פי שאין עיקר הדבר חמץ

 

מצווה יג

שלא נאכיל מן הפסח לישראל מומר לעבודה זרה שנאמר

כל בן נכר לא יאכל בו

 

מצווה יד

שלא להאכיל מבשר הפסח לגר ותושב  שנאמר

תושב ושכיר לא יוכל בו

 

מצווה טו

שלא להוציא שבשר הפסח ממקום החבורה שנאמר

לא תוציא מן הבית מן הבשר חוצה .

 

מצווה טז

שלא לשבור עצם מכל עצמות הפסח שנאמר

ועצם לא תשברו בו .

 

מצווה יז

שלא יואכל ערל מן הפסח

 

מצווה יח

מצוות קדוש בכורות

 

מצווה יט

שלא לאכול חמץ בפסח

 

מצווה כ

שלא יראה לנו חמץ בפסח

 

מצווה כא

מצוות סיפור יציאת מצרים

 

מצווה כב

מצוות פדיון פטר חמור

 

מצווה כג

מצוות עריפת פטר חמור

 
בס"ד גיליון 190 ה' שבט התשס"ט (30.1.09) פרשת בא
 
הבבא סאלי ואחמד הקטן

המעשה הבא מסופר בציטוט מכלי ראשון, הוא סופר מפיו של... ערבי מרצועת עזה שסיפרו כמסיח לפי תומו: שנים מספר לפני פטירת הבבא סאלי זיע"א הוא הביא לפניו את בנו הקטן שהיה אז חולה (והוא בן 4-5) כדי שיברכו לרפואה.

כידוע, כבר במרוקו ובכל ארצות ערב היו הערבים מאמינים מאוד בכח תפילתם של רבני וצדיקי היהודים בכלל ושל הבבא סאלי בפרט.

כדי שהרב "לא ירגיש" שהילד ערבי, ביקש אביו מהרבנית שתכניסהו לברכה לפני האדמו"ר – וכמובן שלא תגלה לו שהילד ערבי...

הכניסה הרבנית את הילד לפני הרב וביקשה ממנו שיברכהו. הביט הרב בפני הילד ואמר לה: "ילד זה איננו מבני ברית".. ולא הוסיף. מתגובתו ניכר היה גם שהוא נמנע מלברך במכוון את הילד ויתכן שחש כי הוא לא יחזיק מעמד ולא יבריא ממחלתו. ואכן – על כל פנים – ילד זה לא יצא ממחלתו ומת ממנה בגיל רך.
 
כונת הלב, כתבלין למעשה
"מה העבודה הזאת לכם" (יב-כו)
כתב הרב יוסף חיים זצ"ל, שיש המפרשים שאלת הבן הרשע, שמביע הוא פליאה מדוע יש לעשות מעשי המצוות בפועל, לעבוד עבודה: להניח תפילין, לשמור שבת. מדוע לא די במחשבה מעמיקה אודות תוכן המצווה ומסריה, ולהסתפק בכך?

ותשובתו היא, שאילו היינו מקלים שכר על מחשבת המצוות גרידא, הרי זה לעומת זה היינו נענשים חלילה על מחשבת עברות, ומי היה עומד בדין! זה שנאמר "לא הביט און ביעקב – ולא ראה עמל בישראל": מדוע אין הקדוש ברוך הוא מחשיב לישראל מחשבות און? – משום שאינם מחשיבים את המצוות כעמל. אינם מסתפקים במחשבתם הטובה, אלא מקיימים אותן בפועל ברצון ובשמחה.

ובמקום אחר נשא את המשל הבא: מעשה באדם שנשא אישה. אמר: "אנא בטובך, בשלי לי תרנגולת ממולאת בשר טחון ואורז", מעדן מלכים!

קנתה את המוצרים ובישלה. טעם, ואמר: "התודה והברכה, אבל במילוי התרנגולת חסרים תבלינים: מלח ופלפל וכמון!"

השיבה האישה: "הן לא הייתה זו אלא הפעם הראשונה, לאיטי אלמד ואקלע לטעמך, מחר תקבל מתכון משופר".

קנתה את התבלינים וחשבה לעצמה: אם כה אוהב הוא תבלינים, אמלא בהם את התרנגולת! אמרה ועשתה. שליש מלח, שליש פלפל חריף ושליש כמון, ערבבה ומלאה מלוא חופניים.

הגיע לביו ושאף בהנאה את הריח הנפלא. ישב לאכול ואי אפשר היה לטעום. אף בשר התרנגולת התקלקל מעודף התבלין!

ציפתה האישה למחמאות, האם קלעה לטעמו?

נענה ואמר: "התבלינים – כשמם כן הם, טעמים בתיבול גרידא, אך אין לעשותם עיקר התבשיל!"...

והנמשל: עיקר המצווה, עשייתה בפועל. כוונת הלב בה רצויה וערבה לפני הבורא ומטעימתה פלאות. אך לעולם לא תבוא במקום המצווה עצמה... (בן איש חי).
 
בס"ד עמוד 2
 
סטריליזציה בניתוח – הרב זמיר כהן
הנה דברי התלמוד (בבא מציעא פג, ב) על אודות הניתוח אשר בוצע בגופו של רבי אלעזר בנו של רבי שמעון בר יוחאי: ''אשקיוהו סמא דשינתא (השקוהו סם שינה), ועיילוהו לביתא דשישא (והכניסוהו לחדר שכולו עשוי משיש נקי), וקרעו לכריסיה (ופתחו את ביטנו) וכו'.'' ברור שהזהירות מלנתח בחדר רגיל אלא בחדר של שיש הנקי מאבק וזיהומים נועדה להשגת רמת סטריליות מירבית. ומי המציא את הפסטור? זאת ועוד. מתברר שגם העיקרון של תהליך ה''פסטור'', כלומר השמדת חיידקים מזיקים באמצעות חום, היה ידוע לחז''ל. בתלמוד (בבא מציעא כט, ב) מדגישים חז''ל את החשיבות הרבה שיש לייחס לשתיית נוזלים שהגיעו לרתיחה, עד כדי האמירה: ''כסא דחרשין ולא כסא דפושרין''. (עדיפה שתיית כוס של כישוף ולא כוס של פושרים שלא הגיעו לרתיחה).

חז''ל גם ממשיכים ואומרים את אשר עדיין לא גילו אנשי המדע. ואלו דבריהם: ''ולא אמרן (ולא אמרנו) אלא בכלי מתכות, אבל בכלי חרס לית לן בה (כלומר, רשאי לשתות ואין בזה נזק) ובכלי מתכות נמי לא אמרן אלא דלא צויץ (וגם בכלי מתכות לא אמרנו אלא כשלא רתח), אבל דצויץ (אם רתח, אף על פי שחזר והתקרר) לית לן בה (רשאי לשתות). ולא אמרן אלא דלא שדא ביה ציביא (שלא השליך במים עלים מן הצומח או תבלינים וכדומה). אבל שדא ביה ציביא, לית לן בה''.

לסיכום: חכמי תורת ישראל ידעו מתוך התורה כי: קיימים בטבע יצורים זעירים שאינם נראים. א. יצורים אלה (הנקראים כיום
חיידקים על שם דקותם: חי-דק), גורמים להעברת מחלות שונות מאדם לאדם. ב. החיידקים מצויים בכל גוף החולה וממילא בכל הפרשותיו כולל ברוק שבפיו, ולא רק באבר הפגוע מהמחלה. ג. משום כך יש להיזהר מלשתות בכוס ששתה בה חברו, שמא חולה הוא ורוקו ידביק את השותה. ד. מתוך האזהרה הגורפת שלא ישתה אדם בכוס ויתן לחברו, מבלי לחלק אם חולה הוא או בריא, מתבאר שגם אם השותה הראשון בריא, יש לחשוש שמא הוא נשאי של חיידק שאינו פעיל בקרבו, ויהיה פעיל אצל חברו. ה. הברזל עשוי להכיל חיידקים מסוכנים, ולכן הנפצע ממכת ברזל אפילו אם מקום הפציעה רק על גב ידו ולא בחלל הבטן וכדו', יש לחלל עליו את השבת. (כמובן שאין מדובר בשריטה שטחית אלא בפצע. כלומר חתך בעומק העלול לגרום לזיהום חיידקי הטטנוס). ו. מפני סכנת החיידקים, יש לבצע ניתוחים בסטריליות מרבית. ז. ניתן להשמיד את החיידקים באמצעות חימום הנוזלים המכילים אותם.
 
יש לדעת איך לדבר לכל בן
"והגדת לבנך ביום ההוא" (יג-ח)

מדוע נאמר "והגדת" ולא נאמר 'ואמרת' או 'ודברת'? פרש הכלי יקר, שהלשון 'הגדה' מתפרשת כאגדה שמושכת לבו של אדם (חגיגה יד.) ומתפרשת בדברם הקשים כגידים (רש"י שמות יט-ג). ועל האב והמחנך לדעת איזו לשון לנקוט כלפי הבן והתלמיד.

וכבר היה מעשה בגאון רבי חיים מרדכי זצ"ל, רבה של טשכנוב, שהגיע לרבו הרבי הקדוש ה'ישמח ישראל' מאלכסנדר זצ"ל בשנה הראשונה לרבנותו. נשאל האם דרש בפני עדתו, וענה: "הן". נשאל האם הדרשה פעלה, והודה: "לא כפי המצופה"...

אמר לו הרבי: שמעני ואספר לך מעשה שהיה. הרבי הקדוש רבי זאב וולף מזבריז' זצ"ל לא יכול היה לשאת, שיהודי יעבור עברה. כמה תשלם, כדי שיהודי לא יאבד עצמו לדעת לנגד עיניך?  - כזו הייתה הרגשתו לגבי עברה!

לילה אחד, הקיץ לקול רחשים בדירתו. גנבים חדרו לדירה. נרעש: הלא יעברו על 'לא תגנבו,! פנה אליהם בתחינה: יאמרו מה רצונם, קיבלו והלכו. אך למחרת באו שוב... המחזה שב על עצמו, וכראותם עם מי יש להם עסק, באו כל לילה...

הרבנית הקיצה וראתה שבכל יום חסרים חפצים נוספים. שאלה את בעלה, וסיפר: מונע הוא יהודים מעברה. אמרה: 'בקצב כזה, יתרוקן הבית!' אמר: 'אדרבה, הבי עצה!' אמרה: 'כשיבואו, תקרא ותצעק ותבריח אותם. כך לא יעברו עברה ולא ירוקנו את הבית'.

הבטיח שיעשה כן.

בלילה באו הגנבים כדרכם. קם אליהם והתחיל לצעוק, אבל הם בהכירם את האיש ואת שיחו, לא שמו לב לזעקותיו. פנו לשלוח יד ברכושו, והוא מיהר לפייסם שיתן להם מרצונו הטוב...

קמה הרבנית בבוקר וראתה שחסרים חפצים נוספים. שאלה: 'מדוע לא צעקת?' וענה: 'צעקתי, אבל הם לא התרשמו מצעקותי...' אמרה לו: 'הלילה, כשיבואו, תעיר אותי. כשאני אצעק, כבר יברחו...'

הלילה הגיע ועמו הגנבים. החל הרבי לעוררה, ולא קמה. ובינתיים פושטים הם יד בגנבה, עומדים לעבור עברה! מיהר להניאם, ונתן להם כחפצם.

קמה הרבנית, ושוב חסרים חפצים. 'מדוע לא הערת אותי?' התאוננה. 'ניסיתי, אבל ישנת שינה עמוקה', השיב. אמרה לו: 'דע לך כלל: ככל שהשינה עמוקה יותר, כך יש להעיר חזק יותר'..."

וסיים הרבי: "כלל זה צריך לדעת הרב בנוגע לעדתו, המחנך בעניין תלמידיו והאב עם בניו. כאשר 'שנתם' קלה, יספיק קול רך. אבל אם השינה עמוקה, יש לזעוק בקול!"... (שרפי קודש, צדיק באמונתו)
 
בס"ד עמוד 3
 
גילוי מדהים בחדרו של הבבא סאלי

הסיפור הזה מגיע אף הוא ממקור ראשון מפיו של אחד מעוזריו הנאמנים של האדמור הבבא סאלי (י.ל).

כ-6 שנים לני פטירתו של האדמו"ר בליל שבועות של שנת תשל"ח, ביקש האדמו"ר מעוזרו לגייס עשרה אברכים שילמדו בסלון ביתו של הרב. רבנו התרה בו שוב ושוב: "תקפיד הם ילמדו ולא ירדמו!"

אירועי אותו לילה, כדברי עדותו של המשמש בקודש ושאומתו אחר כך בצורה ודאית, היו בלתי שגרתיים בעליל, גם בביתו של מי שמופתיו היו מעשה שבכל יום: "כלום לא עזר! כל אזהרותי לא הועילו! כל באי הבית כולם נרדמו בחצות!" המשמש שביקש למלא את השליחות שהוטלה עליו בנאמנות, ניסה להעירם שוב ושוב בכל צורה ודרך אפשריים, אך ללא הועיל, אין קול ואין עונה!

המשמש ראה בהתפתחות זו סימן מיוחד, הייתה זו מציאות כה בלתי הגיונית! "נראה שידו של האדמו"ר בתמונת מצב זו..." אמר לעצמו.

בכל אותה העת לא מש הרב מחדרו. והנה שומע המשמש בקודש "קולות" מתוך חדר הרב. את קולו של הרב הוא זיהה בבהירות, אך את קולם שלאר ה'אנשים' לא זיהה כלל. ונראה היה שבכל זאת הרב זיע"א הוא נשיתן את הטון ו"ניהל את העניינים", כהגדרתו של המשמש בקודש את אותה שיחה מופלאה שנשמעה לאוזניו מבעד לדלת הסגורה. העוזר המסור, שידע כי הוא האדם היחיד שנותר ער באותה שעה בבית (הרבנית ישנה, האברכים הלומדים "ישנים" בעל כורחם..) ניסה להתקרב לחדר הרב ולשמוע מי הם בעלי אותם קולות, הלא הוא  - המשמש בקודש – לא הרשה לאיש להיכנס!

עם התקרבו לדלת במטרה להיכנס לחדר חש בחבטה אדירה שהדפה אותו הרחק לאחור – אל עבר החדר שממול.

כעבור כמה דקות לאחר שהתאושש והתעשת וחזר "להכרתו" – הבין שאסור היה לו להיכנס בלא רשות. הוא הביט בכל זאת לכיוון חדר הרב ונה הוא רואהו שוכב במיטתו ומדבר...

ומדבר... עם מי? בשלב כשלהו נשמע קולו של הרב ה"מכריז" באוזני ה"נמצאים" עמו: "כעת נערוך את סעודת החג", קולות של ברכות נשמעו ולבסוף אף ברכת המזון ולאחריה שקט.

לאחר חג השבועות ניסה המשמש לשאול מדי פעם את הרב זיע"א "מה היה שם באותו לילה?" אולם הרב, כדרכו בקודש, התחמק.

לבסוף, לאחר הפצרות מרובות ענה לו הרב במילים ספורות "פתחתי לך את האוזניים שתשמע – זה מספיק!"

המשמש בקודש שהבין כי זוהי עת רצון העז שוב "בכל זאת, אם כבר שמעתי – מי הם?" הרב לא המשיך להסתיר ממנו עוד: "אלה היו בעל ההילולא (דוד המלך) מלך המשיח, יחד עם זקני – האביר יעקב אבוחצירא ומור אבי רבי מסעוד אבוחצירא זיע"א".

בהזדמנות אחרת כשנשלח העוזר מחדר הרב להכין עבורו כוס תה – הבין שכעת אין ברצונו של האדמו"ר שישמע מי בחדרו ולא רצה לפגוע בו ולבקשו בפירוש שיצא מהחדר.

בכל זאת, בחזרתו לחדר שמע מבעד לדלת קול נוסף, מלבד האדמו"ר ששהה לבדו בחדר. לסקרנותו ושאלתו ענה האדמו"ר בענוות קודשו – "היה כאן אליהו הנביא"... כאמור, ראש הכולל שהביא את הדברים מעיד כי הם אמת ממקור ראשון – עד הראייה בגוף ראשון לעובדות לאו!
 
העלון מוקדש להצלחת רוברט ושושנה גזיאל הי"ו
ובני ביתם שיזכו לשפע פרנסה, הצלחה והרווחה,
בריאות אושר וכבוד וכל מילי דמיטב ברוחניות ובגשמיות.
 
בס"ד עמוד 4
 
בין תל השומר לנתיבות

לפני כ-25 שנה, מעט לפני הסתלקות רבנו, אושפזה בביה"ח "סורוקה" בבאר שבע ילדה בת 11 – ש.א מנתיבות לאחר שנתקפה בכאבים עזים ברגליה. היו אלה כאבים שהלכו והחמירו עד שרגליה השתתקו לחלוטין והיא לא יכלה להניען כלל.

לאחר שבועיים בבית החולים ובהתייעצות הרופאים, הוחלט להעבירה לביה"ח תל השומר לניתוח. תחזיות הרופאים לקראת הניתוח היו ברורות: או שהילדה תתרפא או שתישאר נכה כל ימיה. הם אף דרשו את חתימת הוריה על כך. האם ניגשה את האדמו"ר ובקשתה ותחינתה בפיה.

הרבנית תחי' נכנסה אל הרב והסבירה לו את המצב. תחילה ביקש הרב לשמוע את חוות דעתו הרפואית של הגר"ח גריינמן, שנודע במומחיותו והבנתו בתחומי הרפואה. לאחר מכן, בר ך האדמו"ר על כוס מים – וכעדות האם, בצורה ממש

מרגשת ופיוטית, ביקש למזוג לתוך בקבוק יין ולשולחו לילדה בבית החולים ובהבטחה שבקרוב ממש ה' יעזור.

מאחר שהשעה הייתה מאוחרת התנגדו הרופאים להעיר את הילדה כדי למרוח את המשקה על רגליה.

ההורים הניחו את הבקבוק ליד ראש מיטתה וחזרו לביתם מתוך כוונה לשוב למחרת  ולעשות את שהאמינו בו בכל נפשם מתוך אמונת חכמים טהורה וברורה.

באישון לילה התעוררה הילדה וקראה לעזרת האחיות- אך אין קול ואין עונה. בצער גופה ונפשה הרימה  את הבקבוק שניצב בסמוך לה ו... כולו נשפך על כל חלקי גופה.

וראה זה פלא! בחלוף מס' דקות החלה הילדה להרגיש מעין זרם החולף ברגלה הימנית הזרם התגבר והנה היא יכולה להזיז את הרגל! דקות מס' חלפו, היא מרגישה זרמים חולפים גם ברגלה השניה, ושוב היא יכולה להזיז גם אותה.

הילדה קמה בכוחות עצמה, פסעה לאיטה ו... הגיעה עד למשרד האחיות. קשה לתאר את תדהמתן של האחיות ושניות לאחר מכן גם את תדהמת הרופאים שנזעקו למקום לשמע זעקות ההתפעלות שבקעו מפי האחיות ההמומות.
בו במקום נערכו לילדה בדיקות מקיפות בידי רופאים שהוזעקו למקום מכל רחבי בית החולים. הרופאים אף ערכו על אתר באישון לילה, ישיבה מיוחדת כדי לנתח את התוצאות המופלאות שנגלו לעיניהם. ישיבה דחופה זו נערכה מהשעה 2:00 ועד לשעה 4:00 לפנות בוקר, אך לאיש מהם לא היה ולו קצה חוט של הסבר רציונלי כלשהו לתופעה.
ההורים שהגיעו בבוקר התקשו לזהות שזו ביתם שזיהתה אותם כבר ממרחק והנה היא צועדת לקראתם בכוחות עצמה!
הפרופסו במחלקה ששמע מפי ההורים את הסברם לנס הרפואי הזה, השפיל את עיניו, הרהר מעט ונאלץ להודות "אם יש לכם קשר לצדיק הזה "בבא סאלי" אמר לאם "אם כוחו כה גדול, מדוע גרמתם לנו עיכוב של שבועיים בבדיקות וצילומים?"
 

1.       העלון אסור בהוצאה וטלטול בשבת, במקומות בהם אין עירוב.

2.       אין לקרוא בעלון בזמן התפילה.

3.       כתובת המערכת: משפ' מלכא ת.ד. 240 מושב בורגתה 42860 טלפקס: 09-8941781, נייד: 054-5432217 דוא"ל:
 
הרה"ג אליהו עמאר שליט"א רב איזורי עולש-בארותים שלא שמת חלקנו כהם וגורלנו ככל המונם...

עשרת המכות אשר התנהלו על פי סדר מופתי, ה' שולח את משה להזהיר את פרעה כי בעוד שבעה ימים לא ישלח את בני ישראל, תבוא מכה נוספת עליו ועל עבדיו, וכל מכה ומכה נתארכה שבעה ימים בעקבות הבטחה המופרת פעם אחר פעם, כמובן.

ולכאורה כיצד פרעה הגאוותן המכריז על עצמו כאלוק אשר הוא ברא את העולם באומרו "לי יאורי ואני עשיתני". מנהיג המעצמה הגדולה בעולם מרשה לעצמו להפוך את עמדתו פעם אחר פעם ולשים עצמו ללעג וקלס, באומרו למשה "העתירו אל ה' ורב מהיות קלת א-לוקים וברד ואשלחה אתכם ולא תספון לעמד. ויאמר פרעה אנוכי אשלח אתכם וזבחתם... ויאמר משה... רק אל יסף פרעה החל לבלתי שלח את העם לזבח לה'" והוא חוזר ומפר את הבטחת.

מכאן אנו רואים את טבע האדם. כמה פעמים אדם מגיע לרגע של התעלות רוחנית הגורמת לו התעוררות פנימית אמיתית מתוך הכרה עמוקה כי ה' הוא האלוקים ואין עוד מלבדו וברגעים הללו האדם מקבל על עצמו קבלות גדולות ונשגבות כי מעתה ואילך לאיש אחר יחשב ויקיים בעצמו את מאמר הפסוק ככל דרכך דעהו שמהיום הוא יתנהג אך ורק על פי התורה והמצוות תוך שמירת שבת קפדנית עם תפילת יום ויום וגם עיתים לתורה תמידים כסדרם, אך חווי מעט רגע וההתלהבות מתפוגגת לה והאדם מוצא עצמו כאילו לא רק אתמול הוא הבטיח לעצמו שהנה הנה והוא אדם חדש, אך זוהי דרכו של היצר הרע לתת לאדם למצות את ההתלהבות דקדושה הפוקדת אותו ולהמתין לו עד שיתקרר ואז הוא חוזר לנהל את חייו וזו היא דרכו של עמלק אשר "קרך" דהיינו שהוא ידע לנצל את הקרירות הפוקדת אותנו ושם להסית אותנו מעבודת ה', ואם כן מה לנו להלין על פרעה אשר בכל פעם התעורר לאמור ה' הצדיק ואני ועמי הרשעים, כן הנה אני מיד קם בחיל ורעדה לקיים את מצוותו יתברך אך הבוקר אור וחוזר הוא לסורו ואינו שולח את העם... האם אין אנו כמותו?

בודדים הם המקרים בהם הצליחו אנשים להתעשת ברגע אחד ולהפוך את הקערה על פיה תוך החלטה עיקשת שלא השתנתה ולא נסדקה גם בשוך סערת ההתרגשות, ואנשים הללו הגיעו לדרגות גבוהות מאד, וכן אנו מוצאים סיפור בגמרא "אמרו עליו על ר"א בן דורדיא שלא הניח זונה אחת בעולם שלא בא עליה פעם אחת שמע שיש זונה אחת בכרכי הים והייתה נוטלת כיס דינרין בשכרה נטל כיס דינרין והלך ועבר עליה שבעה נהרות בשעת הרגל דבר הפיחה אמרה כשם שהפיחה זו אינה חוזרת למקומה כך אלעזר בן דורדיא אין מקבלין אותו בתשובה, הלך וישב בין שני הרים וגבעות אמר הרים וגבעות בקשו עלי רחמים אמרו לו עד שאנו מבקשים עליך נבקש על עצמנו.. אמר שמים וארץ בקשו עלי רחמים אמרו עד שאנו מבקשים עליך נבקש על עצמנו שנאמר.. אמר חמה ולבנה בקשו עלי רחמים אמרו לו עד שאנו מבקשים עליך נבקש על עצמנו.. אמר כוכבים ומזלות בקשו עלי רחמים אמרו לו עד שאנו מבקשים עליך נבקש על עצמנו.. אמר אין הדבר תלוי אלא בי הניח ראשו בין ברכיו וגעה בבכייה עד שיצתה נשמתו. יצתה בת קול ואמרה ר"א בן דורדיא מזומן לחיי העולם הבא, בכה רבי ואמר יש קונה עולמו בכמה שנים ויש קונה עולמו בשעה אחת ואמר רבי לא דיין לבעלי תשובה שמקבלין אותן אלא שקורין אותן רבי.

אך על כל אדם מוטלת החובה לטכס עצה איך יגבר על עצת היצר שאינו נח ואינו מניח אותנו להתעלות בעבודת ה' כמאמר חז"ל כי הוא מאש ואנו בשר ודם, אך אם אדם יקיים את מאמר הגמרא של "פיתחו לי פתח כחודו של מחט ואני אפתח לכם כפתחו של אולם" דהיינו שאם אנו נקבל על עצמנו קבלה קטנה אך יציבה אם נדע לא להתלהב כנערים שוטים אלא לנצל את המומנטום בצורה אחראית וברגעים בהם ליבנו נפתח לקבל את האור האלוקי ניקח כפי כוחנו. מתוך ידיעה שעל החלטה זו לא נעבור לעולם או אז אנו יכולים לדעת כי אנו צועדים לבטח בדרך העולה בית א-ל.

שבת שלום ומבורך!
 
בס"ד
מה הייתה טעותו של פרעה?
 

"ויחזק ה' את לב פרעה ולא שלח את בני ישראל מארצו" (יא-י)

לפני כמאתיים שנה, נקראו תושבי עיר הבירה וינה לראות בפלא הגדול, בנסיעת הבכורה של הרכבת. מרכבה הנוסעת ללא סוסים! נקהלו באי העיר והתגודדו ליד מפלצת הברזל האימתני.

היה שם יהודי אחד, ריאלי ומפוכח. הוא טען באזני כל מי שהיה מוכן לשמוע: "אין דבר כזה, מתעתעים כאן בקהל! מעולם לא נסעה מרכבה בלא סוסים! מה עוד, מרכבה כבדה כל-כך, כולה ברזל ופלדה, והיא עוד מתיימרת למשוך אחריה שורה של קרונות".

אמרו לו: "זוהי המצאה חדשה, אחא, כולם מדברים בה".

והוא בשלו: "ראה תראו, הרכבת לא תמוש ממקומה".

הקטר הוסק ותימרות עשן עלו מן הארובה. והאיש נחרץ בדעתו: "הצגה, ותו לא! התנור בביתי מעלה עשן מזה שנים, ואינו זז בסנטימטר אחד".

הקטר צופר צפירה חדה, והאיש צוחק: "צפצפה אינה תחליף לסוס, היא לא תזוז!"

הרכבת נרעדה והגלגלים החלו לנוע באיטיות. "אמרתי לכם" – אומר האיש – "הניסיון נכשל! תראו באיזו איטיות, חצי סיבוב – וזהו".

הרכבת נכנסה לתאוצה, ובשקשוק גלגלים פתחה בדהרה.

ספק האיש כפיים: "היא לא תעצור לעולם!" קרא בחרדה...

הסיפור ממחיש לנו תכונה יסודית מאד, המקננת בנו: כיצד כל דבר עכשווי, נראה בעינינו קבוע ונצחי. כשברית המועצות הייתה מעצמת-על, היא נראתה כענק אימתני הקיים לעד. קרסה, וכבר ספדו לה ומחקוה מהתודעה. כשלא ירדו גשמים – החליטו שהמדבר מתפשט, ויש לייבא מים מטורקיה, כשירדו גשמים, החליטו שהמבול הגיע.

זוהי גדלותם של חכמים, חכמי התורה, שעליהם נאמר: איזהו חכם – הרואה את הנולד". הם אינם דנים לפי הרגע, אינם נסחפים בהתרגשות החולפת, ומבטם מקיף יותר ורחב יותר.

אשרי השומע לקולם.

דבר דומה קרה גם במכות מצרים. הכול תמהים, מדוע פרעה הקשה את לבו, כיצד יכול היה להתעקש לנוכח המכות? את התשובה השמיע לנו האלשיך הקדוש זצ"ל:

הגיעה, למשל, מכת ערוב. חיות הג'ונגל פשטו על הערים ועשו שמות בבקר ובצאן. המכה עברה, פרעה סקר את הנזקים ונאנח לרווחה: לא נורא, עוד נותרו המוני עדרי צאן. אין זאת, חשב, אלא שאלוהי מצרים הצליחו למתן את המכה...

ואז הגיעה מכת הדבר, וחלפה. פרעה סקר את הנזק ונשם לרווחה: אמנם המון בקר וצאן מתו, אבל עוד נותרו רבים, בהם לא נגעה המכה לרעה. לא נורא...

ואז נחתה מכת הברד והמיתה את כל הבקר שהיה בשדה. ופרעה נרגע: לא נורא, עוד נשארו הבקר והצאן במכלאות...

מה הייתה הטעות של פרעה? טעות אווילית וכה אנושית: הוא דן כל מכה לגופה, כשלעצמה, וערך סיכום לפני הזמן...

אבל היה מי שידע כיצד להתבונן, מי שידע שאין להסתכל על חצי דבר. היה זה יתרו, ועליו נאמר: "וישמע יתרו את כל אשר עשה ה' למשה ולישראל עמו". הוא התבונן במבט כולל והבין!

הוא הבין שהקדוש ברוך הוא הותיר פלטה במכת ערוב, כדי שיהיה לדֶבֶר במה לפגוע ומה לכלות. והדֶבֶר הותיר פלטה, כדי שיהיה לברד במה להכות. ובמכת ברד הורה משה רבנו שיכניסו את בעלי החיים הביתה, ופרעה חשב שהדבר לטובתו. ולמעשה, מה היה? על ידי כך היו לפרעה סוסים כדי לרדוף אחרי בני ישראל – ועל ידם טבעו הוא וחילו בים סוף...

לסיכום: כל דבר שנראה כשלעצמו לטובת פרעה ועמו, היה למעשה שלב במכתם וברעתם.

ומה הלקח עבורנו? לדעת, שהקדוש ברוך הוא מנהיג את העולם במבט מרחיק ראות, בסדרה של שלבים שלא יובנו אלא בסופם! אנו, המתבוננים בחלקי הדברים, בתהליך התהוותם, עומדים ותוהים. רק החכמים הרואים את הנולד במבט של התורה, אשר גילתה בשירת "האזינו" את כל מהלך הדורות עד לגאולה, רק הם מבינים את פשר המאורעות, ורואים איך כל מאורע הוא שלב במכלול שיביא את הגאולה.
(מעין השבוע)
 

העלון מוקדש להצלחת

רוברט ושושנה גזיאל הי"ו

ובני ביתם

בכל אשר יפנו ישכילו על מרומי ההצלחה, ברוב אושר, עושר וכבוד, לאורך ימים ושנים

והשי"ת ישמור צאתם ובואם לחיים טובים ולשלום. אכי"ר.
 

דבר מו"ל אשכולות:

1. העלון אסור בהוצאה וטלטול בשבת, במקומות בהם אין ערוב.

2. כתובת המערכת: משפ' מלכא, ת.ד. 240 מושב בורגתה 42860. טלפקס: 09-8941781, נייד: 054-5432217

 

בס"ד

הגוי ביקש לדעת כיצד הניחו את אבני הכותל המערבי,

שמשקלן מגיע לכ-100 טונות!
 

גם אבני הכותל המערבי הן גדולות ביותר, אלא מפני שקדושתן חקוקות בליבו של כל יהודי על פני תבל, אין אנו שמים לב לכך. בבואנו להתפלל שם, במקום שממנו לא זזה שכינה,אין אנו שמים לב לצורת האבנים, גודלן ומשקלן.

הכל נראה לנו טבעי, שהרי זו צורתו של שריד בית מקדשנו עליה גדלנו, ושם שפכנו תמיד את לבנו ומרי-שיחנו...

אבל מה שכל-כך פשוט אצלנו, לא פשוט אצל עמי נכר...

כשהייתי פעם בכותל המערבי,הגיע לשם גוי אחד ששפתו הייתה גרמנית, והוא ביקש לשאול מספר שאלות. מאן-דהוא נזכר שאני יודע קצת גרמנית, מתקופת היותנו בשוויץ, וביקשני שאשוחח עם הגוי ההוא.

השאלה המרכזית שהייתה בפיו התמקדה בעניין משקלן האדיר של אבני הכותל המערבי. אני איש מקצוע בנושא זה, אמר הגוי, ותוך שהוא מצביע על אחת האבנים ציין שלפי הערכתו היא שוקלת 50 טונות. על אבן שנייה אמר שמשקלה מגיע מן הסתם ל-100 טונות.

'הרי בתקופה שבה נבנה בית המקדש הרי לא היו עדיין מנופים להרמת האבנים הכבדות הללו, ומי היה מסוגל להרים משקל שיא שכזה, ולגובה כה רב, כי הרי רצפת הכותל עמוקה מאד'? – שאל הגוי.

התפללתי להשי"ת שיעזור לי להשיב בצורה נאותה, ואז נזכרתי בתוספות במסכת עבודה זרה שבו מסופר על אלכסנדר מוקדון ש'עלה למעלה עד שראה כל העולם ככדור, ואת הים כגיגית מים', דהיינו שגם בתקופה שבה עדיין לא היו מטוסים והליקופטרים, הצליח אלכסנדר מוקדון לעשות מה שלכאורה רק מטוסים יכולים לעשות.

'ואם לאלכסנדר מוקדון היו את הכלים לעלות למעלה, ברור שלְבּוֹנֵי בית המקדש ניתנו הכלים לשאת את האבנים הכבדות הללו' , אמרתי לגוי ההוא. שהרי חכמת שלמה שבנה את בית המקדש הייתה כבירה, שנאמר 'ויחכם מכל האדם'.
עוד אפשר להשיב על פי הפסיקתא רבתי פרשה ו', שם נאמר: 'ותשלם כל המלאכה, מהו כל המלאכה, מאליה הייתה נבנית ופורחת ועולה; והבית כשהיה נבנה אין כתיב כאן, אלא והבית בהיבנותו, (מלכים א', פרק ו' פסוק ז') אבן שלמה 'מהו מסע נבנה? אמר רבי ברכיה, האבן נוסעה עצמה ועולה, ונבנית מעצמה. הוא ששלמה אמר בשירתו, בנה בניתי בית זבול לך (שם, פרק ח' פסוק י"ג) אינו אומר כן, אלא בנה ביתי, בניין הייתי בונה, והאבנים היו פורחות ועולות מעצמם'.
(ברכי נפשי)
 
בס"ד

מעשה ההצלה ממכת הארבה

"ויעל הארבה על כל ארץ מצרים" (י-יד)

פעם ישב האר"י הקדוש זצ"ל בשדה, סמוך לצפת, ודרש בסתרי תורה בפני עשרה מגדולי תלמידיו. לפתע פסק מלדרוש, ואמר: "ברגע זה, שומע אני קול כרוז היוצא מן השמים, מכריז בבית דין של מעלה, וקולו הולך בכל הרקיעים, ואמור בזו הלשון: "בגזרת עירין פתגמין, ובמאמר קדישין שאלתין, שיהיה ארבה אין מספר בתחום צפת, ויאכל את כל עשב הארץ ואת כל פרי העץ, לא ישאר דבר – בגלל עני אחד, תלמיד חכם, ושמו רבי יעקב אלטרץ, שיושב עתה ומתרעם על הנהגתו של הקדוש ברוך הוא. והקדוש ברוך הוא אינו יכול להתאפק ולסבול את כל שכניו הרעים, תושבי צפת, שאינם משגיחים עליו להחיותו. עד כאן לשון הכרוז". הוסיף האר"י הקדוש ואמר: "על כן, בני, למען השם, מהרו ונקבץ בינינו סכום כסף ונשלח לו, אולי ישוב ה' מחרון אפו, וינחם על הרעה אשר דיבר לעשות".

מיד קיבצו ביניהם כשלושה טאלר, והרב שלחם על ידי תלמידו, רבי יצחק הכהן זצ"ל. רץ רבי יצחק לבית העני, ומצאו בוכה.

אמר לו: "מדוע אתה בוכה?"

ענהו: "איך לא אבכה על רע מזלי? לא די לי בעניותי, אלא שנשבר לי עתה כד החרס הגדול, שהייתי ממלא בו מים לכל השבוע, ואין ידי משגת לקנות אחר. ישבתי ובכיתי לפני הקדוש

ברוך הוא. אמרתי: ריבונו של עולם, מדוע אסבול דוחק כה רב? כלום רשע אני יותר מכל בני האדם?!"

השתאה רבי יצחק לראות כיצד חזה זאת האר"י הקדוש ברוח קודשו, נתן לו את המעות ואמר: "אדוני החכם, אנא, למען השם, הזהר מכאן ואילך מלהתרעם על מידותיו של הקדוש ברוך הוא, שעל ידי כך נחתם גזר דין על העיר כולה!"

מיד ניחם העני על תרעומותיו, השתטח לארץ וביקש מהקדוש ברוך הוא שימחל לבני עירו שלא השגיחו בצערו ובעניו.

שב רבי יצחק אל רבו וחבריו, וסח להם את כל המאורע.

תמהו התלמידים על רוח קודשו של רבם.

אמר להם האר"י הקדוש: "ברוכים תהיו, שבגללכם בטלה הגזרה", ושב ללמדם. בעודם לומדים, חשכו השמים, וענן ארבה כיסה את עין הארץ בהמוניו. פחדו התלמידים מאד. אמר להם רבם: "אל תיראו ואל תיחתו, כי כבר מחל העני על עלבונו, ובטלה הגזרה.

וכך היה: לפתע התחוללה רוח סערה, נשאה את הארבה, ותתקעהו לתוך הים, לא נותר מהם עד אחד.

מאותו היום והלאה היו בני צפת מפרנסים אותו עני ברווח, ומאפשרים לו לעסוק בתורה בשלות הנפש, עד שהיה לרבה של טריפולי.
(שבחי האר"י)
אתר זה נבנה על ידי יוסף גבריאל 0502839992