מעלת הקטורת ע"פ הזהר הקדוש
אמר רבי שמעון כעין הציץ היה גם הקטורת . כי כל מי שהיה מריח מעשן הקטרת . כשעלה עמוד העשן על ידי העשב הנקרא מעלה עשן .( שהיו נותנים בהקטרת עיקר מעלה עשן . ועל ידי זה היה עשן הקטורת מתמר ועולה כמקל עד שהגיע לשמי קורה. כיון שהגיע לשמי קורה ממשמש ויורד בכתלים עד שנתמלא הבית עשן) וזה הריח היה מברר את ליבו להיות זך וטהור לעבוד לקונו בלבב שלם . והיה מעביר ממנו את זוהמת יצר הרע ולא היה לו אלא לב אחד אל אביב שבשמים . לפי שהקטורת ודאי הוא משבר את כח היצר בכל הצדדים . וכמו שהציץ היה עומד על נס . כי מי שהיה מסתכל בו היה חוזר בתשובה . גם הקטרת עמדה על נס כי ריחו היה גורם לעבוד להקב"ה בלב שלם כי אין לך דבר בעולם לשבר את הסטרא אחרא (יצר הרע) כמו הקטורת.
דיני ישיבה בסמוך למתפלל
בהלכה הקודמת נתבאר הדין שאסור לישב בתוך ארבע אמות (כשני מטרים) של המתפלל תפלת העמידה. ובטעם האיסור נאמרו כמה טעמים ונביאם בקצרה.
הטעם הראשון הוא משום ששכינה שרויה בתוך ארבע אמותיו של המתפלל, ומכיון שמקום התפלה אדמת קודש הוא, אסור לישב שם. וטעם זה כתבו בעל הלכות גדולות ועוד. וכן נראה מדברי הזוהר הקדוש.
והטור והגאונים כתבו בטעם האיסור, משום שכשיושב סמוך לחבירו המתפלל, נראה הדבר כאילו חבירו מקבל עליו עול מלכות שמים (שהרי הוא מתפלל) אבל הוא אינו מקבל עליו עול מלכות שמים.
והמאירי כתב בטעם האיסור, שהוא בכדי שלא יתבייש המתפלל אם חבירו ישים לב לכך שהוא מתפלל על צרכיו (האישיים) וכן כתב בספר המכתם, שטעם האיסור הוא בכדי שלא לבייש את המתפלל, משום שהיושב מסתכל על המתפלל בתפילתו כשהוא בוכה, ומתבייש המתפלל. (ה"ד בספר הלכה ברורה).
אם היה היושב כנגד המתפלל עוסק בתפילה או בקריאת שמע וברכותיה, או בפסוקי דזמרא או באמירת הקרבנות שלפני התפילה, רשאי לשבת בסמוך למתפלל בין מצדדיו ובין מלפניו. וכן אם אדם חלש או זקן מופלג, רשאי לשבת בסמוך למתפלל כל שניכר הדבר שיושב שם מחמת חולשתו, ואם יכול בנקל להתרחק מארבע אמותיו של המתפלל, צריך לעשות כן. אולם כל זה דוקא מצידי המתפלל, אבל מלפניו יש להחמיר אף באדם חלוש. (מה שאין כן העוסק בתפילה, שרשאי לשבת אף בסמוך למתפלל מלפניו.)
אם היה יושב כבר, ובא אחר להתפלל שמונה עשרה בצדו בתוך ארבע אמותיו, מעיקר הדין אינו צריך לקום ממקומו, שהרי הוא יושב שם מתחלה, והמתפלל בא לתוך גבולו. (ומדת חסידות שיקום ממקומו אף באופן שהמתפלל בא לגבולו). וכל זה דוקא כשהמתפלל בא מצדדיו, אבל אם בא להתפלל באופן שנמצא היושב מול פני המתפלל, משמע מדברי מרן השלחן ערוך שצריך שיקום היושב ממקומו, אף שהמתפלל בא לגבולו.
שאלה: האם זיווגו של כל אדם נקבע מן השמים כגזירה, או שאדם יכול לזכות באשה או בבעל טוב יותר ממה שנגזר עליו, או חלילה להיפך?
תשובה: אמרו רבותינו בגמרא (במסכת סוטה דף ב.), אמר ריש לקיש, אין מזווגין לו לאדם אשה אלא על פי מעשיו, שנאמר (בתהילים פרק קכה.) "כי לא ינוח שבט הרשע על גורל הצדיקים", (דהיינו שלא יבא זיווג רע לאדם טוב.), ומקשה הגמרא על מה שאמר ריש לקיש, והרי אמר רבי יהודה, אמר רב, ארבעים יום קודם יצירת הולד בת קול יוצאת ואומרת "בת פלוני לפלוני", ואם כן כיצד אמר ריש לקיש שהזיווג נקבע על פי המעשים של האדם, והרי זו גזירה מן השמים, ומתרצת הגמרא, שבזיווג ראשון אדם זוכה במה שנגזר עליו, בלא קשר למעשים, אבל בזיווג שני אדם זוכה בזיווג על פי מעשיו.
ובאמת שאף בזיווג ראשון, הזיווג תלוי במעשים של האדם, וכן פירש הגאון רבי טוביה הלוי (מהעיר צפת לפני כארבע מאות שנה), שמה שאמרה הגמרא שזיווג ראשון נגזר מן השמים על פי הבת קול, היינו שזיווג ראשון, אף אם לא יהיו שני הצדדים שווים לגמרי במעשיהם, רשעים גמורים או צדיקים גמורים, אלא צדיקים הם, ואחד צדיק ביותר, וכן הרשעים אחד מהם רשע ביותר, מכל מקום יבואו לידי נישואין, כיוון שכך יצא מפי השם יתברך על ידי הבת קול, אבל אם רב המרחק ביניהם, צדיק גמור עם רשעה גמורה, או להיפך, אז תתבטל הגזירה וידונו על פי מעשיהם. וזיווג שני הנעשה לפי מעשיו, הוא בדקדוק רב שיהיו שניהם שווים בערך הצדקות או הרשעות. ונאמרו בעניין זה עוד חילוקים רבים שאפשר שאדם יפסיד את הזיווג שנקבע לו מפי הבת קול, לטוב ולמוטב, ועל ידי מעשי האדם ותפילותיו יכול לגרום שיזכה בזיווג משובח.
ומכל מקום, בעת שאדם מחפש זיווג, צריך לכוון מעשיו לשם שמים, לחפש זיווג לפי עניינו ולא לבא בדרישות מוגזמות או בדרישות חסרות טעם, שעל ידי כן יוכל לבא לידי הפסד.
וידוע מעשה בהגאון האמיתי רבי משולם איגרא זלה"ה, (שחי לפני כמאתיים שנה,) שלמרות ימי עוניו ומרודו, היה שקדן עצום בתורה, והיה נחשב לבחור עילוי עצום וצדיק, והגביר העשיר רבי שמואל ביק נתן עיניו בו לקחת אותו חתן לבתו היחידה. וכאשר היה נשוי עם אותה נערה, ראתה שאינו מבין בענייני העולם וכולו שקוע בעניינים רוחניים, ודבר זה לא מצא חן בעיניה, ודרשה להתגרש ממנו, וגם אביה בראותו שבתו אינה מרוצה דרש ממנו לתת גט לבתו, ובצער ויגון רב עמד רבי משולם וגירש את אשתו בגט כפי רצונה ורצון אביה.
ובאותה תקופה פרצה מחלוקת גדולה בין גדולי הרבנים בברודי, בעניין גט (שסידר רבי משה מינץ לבנו של הגאון רבי מרדכי זאב הזקן אב"ד לבוב) והיו שהכשירו את אותו גט, והיו שפסלו אותו. והחליטו שהגאון רבי ישעיה ברלין (רבה של ברסלוי) יכריע בדבר, בהיותו גאון עצום ובקי מאד בדברי הראשונים והאחרונים, ושלחו את השאלה לגאון נפלא זה, בצירוף חוות דעת של כמה מהרבנים האוסרים וכמה מן המתירים, ובין הרבנים הכותבים היה גם הגאון רבי משולם איגרא, שהציע חוות דעת בעניין.
והנה בעת שהיה מעיין רבי ישעיה בתשובות שלפניו, נזדמן לברסלוי רבי שמואל ביק, הגביר מברודי, אשר בא לרגל מסחרו לברסלוי, ומצא לנכון לבקר בבית רב העיר הגאון רבי ישעיה ברלין, שהיה מכירו זה שנים רבות, וכשהיה רבי ישעיה מעיין בתשובתו של רבי משולם איגרא, שאל את רבי שמואל ביק אם הוא מכיר מי הוא זה הגאון רבי משולם איגרא, והשיב לו, כי הוא מכירו והוא צעיר לימים בן שבע עשרה שנה, ורבי ישעיה הביע את השתוממותו, לאמר, כל כך צעיר וידע רב לו בבקיאות עצומה ובגאונות נפלאה מיחידי הסגולה שבדור, שמע רבי שמואל ביק דברים אלו יוצאים מפי זקן גאוני הדור, נתכווץ ליבו בקרבו והתעלף, הזעיק רבי ישעיה את בני ביתו, והתיזו עליו מים עד ששבה אליו רוחו, ואז שאלו רבי ישעיה, מה לך כי נתעלפת, והשיב לו רבי שמואל, צעיר זה, חתני היה, ולצערי נאלץ היה לפי בקשתי לתת גט פיטורין לביתי. אמר לו רבי ישעיה, אם צעיר גאון זה היה בביתך, ואתה סילקת אותו מן הבית חייב אתה להתעלף פעם שנייה. לא ארכו הימים וזכה רבי משולם לישא את ביתו של הגאון רבי יצחק הורביץ רבה של ברודי, וחי בטוב ובנעימים.
בחירה חופשית
א. כבר זכרנו היות האדם אותה הברייה הנבראת לידבק בו יתברך, והיא המוטלת בין השלמות והחסרונות, והיכולת בידו לקנות השלמות. ואולם צריך שיהיה זה בבחירתו ורצונו. כי אלו היה מוכרח במעשיו להיות בוחר על כל פנים בשלמות, לא היה נקרא באמת בעל שלמותו, כי איננו בעליו, כיון שהוכרח מאחר לקנותו, והמקנהו הוא בעל שלמותו, ולא הייתה הכוונה העליונה מתקיימת.
על כן הוכרח שיונח הדבר לבחירתו, שתהיה נטייתו שקולה לשני הצדדין ולא מוכרחת לאחד מהם, ויהיה בו כוח הבחירה לבחור בדעת ובחפץ באיזה מהם שירצה, והיכולת גם כן בידו לקנות איזה מהם שירצה. על כן נברא האדם ביצר טוב ויצר רע, והבחירה בידו להטות עצמו לצד שהוא רוצה.
|