ר"ח אדר ב' התשס"ח 7/3/08
הקצף והלהבה
"אֵלֶה פְּקוּדֵי הַמִּשְׁכַּן מִשְׁכַּן הָעֵדֻת" (לח-כא)
לא מכבר, התפרסם נתון רשמי: שבעים אחוזים מבתי האב בישראל חיים על משיכת יתר בחשבון הבנק, נמצאים ביתרת חובה. שבעים אחוזים פוחדים משיחת טלפון ממנהל הסניף, המודיע שאינו יכול עוד לכבד צ'קים, ומזהיר מפני הגבלת החשבון. או-אז, ממהרים לגייס סכום כלשהו, להוריד את המפלס.
למה הדבר דומה? המבוגרים שבינינו זוכרים את התקופה שלפני החלב המפוסטר. אז היו קונים חלב מן הכד ומרתיחים על הפתיליה. כשהחלב היה רותח, הוא היה מבעבע וקוצף ומתחיל לגלוש. רק שוטה יטפל בגלישה, הפיקח יכבה את הלהבה...
הפיקח יחסל את יתרת החובה על כל הרביות (וחששות הרבית), ולא יסתפק בהורדת הקצף, גלישת האוברדרפט...
ורבים, כה רבים חושבים: הלואי שהיינו פטורים מענשם של איומים אלו, של שיחות הטלפון המזהירות ומלחיצות...
האמנם?! לו לא היו אזהרות אלו, אילו היינו שאננים וממשיכים לפזר צ'קים, והבנק היה מכבדם בלא גבול – לאיזה סחרור היינו נקלעים? עד פשיטת רגל, חלילה וחס.
ונספר סיפור: חבר נעורים היה לשלמה המלך. מפעם לפעם היה עולה מכפרו לירושלים, לשיחת רעים עם המלך. יום אחד התמרמר: אין זו חברות אמת. שלמה המלך יודע שפת החיות והבהמות, ושומר ידיעתו לעצמו. תבע שילמדו. אמר לו שלמה: זו מתנה שקיבלתי ממרום, אם תהיה זכאי, יתנוה גם לך". אבל החבר לא התרצה. גם לא כשהוזהר, שעלולה היא להיות לו לרועץ. הכריח את שלמה המלך ללמוד, ושב באושר לכפרו.
בקש לרתום את השוורים למחרשה. שמע שהשור אומר לרעהו: "האין בעל הבית יודע שהגשמים יתמהמו, וכדאי לחכות לחודש הבא?" מיד התיר את השוורים. הכל זרעו וגרעיניהם נרקבו. הוא זרע כעבור חודש וקצר יבול מבורך.
בא לזרוע חיטים ושמע את הצפורים תמהות: "האין האיש יודע שהחיטים לא יצליחו השנה, אלא רק השעורים?" הכל זרעו חיטים ונשדפו, הוא זרע שעורים והצליח.
הלך מהצלחה להצלחה, והקפיד על חברו, המלך שלמה: "מדוע סרב ללמדני, מדוע הייתה עינו צרה בהצלחתי? מה טוב שהתעקשתי ולמדתי מפיו!"
יום אחד שמע את התרנגולת שואלת: "אישי היקר, מדוע כרבולתך שמוטה, מה לך עצוב?" ענה התרנגול: "ואיך לא אתאבל, אם בעל הבית עומד למות!"...
הדברים הממוהו. עד עתה מצא לכל דבר עצה. לא יזרע החודש – יזרע בחודש הבא; לא יזרע חיטים – יזרע שעורים; אבל מה עושים עתה? נזכר, שחברו הוא החכם מכל אדם! עלה על סוסו ודהר לירושלים. התפרץ אל הארמון וקרא: "הושיעה המלך! עומד אני למות! הבה עצה..."
"הבלים תדבר" הרגיעו שלמה, "כבר כתבתי בספרי 'כי לא ידע האדם את עתו'..."
"אבל אני יודע", יבב. "התרנגול אמר..."
נזכר המלך שלמה: "יודע אתה את שפתם! אמרתי לך שאין זה לטובתך".
תמה: "אם לא הייתי יודע את שפתם, הייתי מת מיתה חטופה!"
ושלמה אמר: "לא כן הדבר! אם לא היית יודע, היית חי עד זקנה ושיבה. ראה נא, הרי אין אדם מושלם. אבל מה, עובר האדם עברות פעוטות והבורא מנחית עונשים קלים, ואיכשהו החשבון מתאזן. אבל אתה, מהעונשים התחמקת, ועברות המשכת לעבור, עד שנגדשה הסאה".
אבל יש דרך אחרת, הרבה יותר קלה, והרבה יותר יעילה: לכבות את הלהבה, לשוב בתשובה! (מעין השבוע)
שבת שלום ומבורך!
בס"ד
לך כנוס א'
"לך כנוס את כל היהודים הנמצאים בשושן וצומו עלי ואל תאכלו ואל תשתו שלושת ימים לילה ויום גם-אני ונערותי אחום כן ובכן אבוא אל המלך אשר לא-כדת וכאשר אבדתי אבדתי"
את הפסוק בפרשת קדושים (ויקרא יט, לב) "מפני שיבה תקום והדרת פני זקן", אפשר לדרוש על הצלחת ישראל בחודש אדר, כי אותיות המבטא של המילה "שיבה", הן "שבה", והאותיות שבסדר הא"ב הבאות לפני שבה, הן אותיות "אדר". כלומר, מפני שיבה – בחודש אדר שהוא החודש שבו יש את האותיות שלפני שיבה – תקום, שאז תהיה תקומה והצלחה לישראל.
הסיבה לתקומת ישראל בחודש זה, הייתה בזכות הצום שהכריזה אסתר המלכה ע"ה, אשר כל ישראל התענו שלושה ימים ושלושה לילות רצופים. כי מבואר בספרם שע"י צום זה תיקנו את שלושת העבירות החמורות שהן: עבודה זרה, גילוי עריות ושפיכות דמים. לכן, ריחם עליהם הקב"ה, ולאחר שנגזרה הגזרה ע"י המן הרשע להשמיד, להרוג ולאבד את כל היהודים בחודש אדר, נהפך להם החודש הזה מיגון לשמחה ומאבל ליום טוב. (אדרת אליהו, קדושים)
לך כנוס ב'
"לך כנוס את כל היהודים הנמצאים בשושן וצומו עלי ואל תאכלו ואל תשתו שלושת ימים לילה ויום גם-אני ונערותי אחום כן ובכן אבוא אל המלך אשר לא-כדת וכאשר אבדתי אבדתי"
בדבריה אלה התכונה אסתר לרמוז למרדכי מי הם הזקוקים לתיקון על חטאם שנהנו מסעודתו של אותו רשע.
בעת שהכריז אחשורוש על סעודתו והזמין אליה את כל אזרחי ממלכתו, היו אנשים מבין היהודים אשר שכחו את ירושלים ואת חורבנה, שהרגישו כאילו הם נמצאים בשושן באורח קבע, באשר לא היה בליבם צער על ירושלים. יהודים אלו לא ראו כל רע בכך שילכו לסעודת המלך, כי מה בכך? והלא הם נתיניו! ומוטל עליהם לשמוח בשמחתו.
אך היו לעומתם צדיקים ויראים , שחורבן ירושלים היה לנגד עיניהם, והצער על כך לא מש מליבם. יהודים אלו לא ראו כל טעם בהליכה לסעודת המלך ובהשתתפות בשמחתו, כי הלא יושבים ומצפים כל העת מתי יוכלו לעלות לירושלים ולשוב לבנותה, ומה להם בשמחת מלכה של שושן? והלא תושבי ירושלים הם, אשר רק לעת עתה נקלעו לעיר זרה.
יהודים צדיקים אלו לא היו צריכים אם כן להתענות ולצום בצום שגזר מרדכי היהודי, כי כל תקנת הצום הייתה בעבור הסעודה, ומכיון שהם לא נהנו מן הסעודה – לא היו צריכים להתענות ולצום.
על זה התכונה אסתר כשאמרה: "לך כנוס את כל היהודים הנמצאים בשושן", כלומר, כנוס דוקא את אותם יהודים שמציאותם והוויתם היא בעיר שושן, כי הם שהלכו לסעודה – זקוקים לתיקון התענית. מה שאין כן אותם הצדיקים שלא התנהגו כיושבי העיר שושן ולא הלכו לסעודה – הם אינם צריכים להתענות. רמז נוסף יש במילה שושן. כאשר תחלקה לשניים, כך – שָׁו שֶׁן, אז מבינים כי היא רומזת על אותם אנשים שהשתמשו בשיניהם לשוא, כלומר לעמל, והלכו לסעודת אחשורוש הרשע, לאכול וליהנות ממנה. (קרן ישועה)
העלון מוקדש להצלחת
רוברט ושושנה גזיאל הי"ו
ובני ביתם
בכל אשר יפנו ישכילו על מרומי ההצלחה, ברוב אושר, עושר וכבוד, לאורך ימים ושנים והשי"ת ישמור צאתם ובואם לחיים טובים ולשלום. אכי"ר.
דבר מו"ל אשכולות:
1. העלון אסור בהוצאה וטלטול בשבת, במקומות בהם אין ערוב.
2. כתובת המערכת: משפ' מלכא, ת.ד. 240 מושב בורגתה 42860. טלפקס: 09-8941781, נייד: 054-5432217
בס"ד
שבת "שקלים"
קוראים פרשת "שקלים" לפני ראש חודש אדר או בראש חודש. פרשת "זכור" לפני פורים. פרשת "פרה" אחרי פורים. פרשת "החודש" שבת לפני ראש חודש ניסן או בראש חודש ניסן (וסימן להפסקות זטו דד וביו).
כתוב במשנה (מגילה כט.): ראש חודש אדר שחל בשבת – קורין בפרשת שקלים. ובגמרא: "תנן התם: באחד באדר משמיעים על השקלים... אמר רבי יאשיה: דאמר קרא (במדבר כ"ח) "זאת עלת חדש בחדשו". אמרה תורה: "חדש והבא קרבן מתרומה חדשה" וכך אומר רש"י: "קורין בפרשת שקלים – להודיע שיביאו שקלים באדר" וכל זה שיביאו שקליהם שיכינו אותם לבית המקדש. אע"פ שהסכום לא גדול, סה"כ עשרה גרם כסף טהור. לכן מודיעים לאנשים חודש מראש, להכין לראש חודשאת הכסף לתרומה זו. ואם אדם לא שילם – ממשכנים אותו בעל כרחו (עיין רמב"ם שקלים פ"א הלכה ט י).
לפי רש"י קוראים פרשת שקלים בימנו כמו שקראו בבית המקדש להזכיר על חובת השקלים. ואנו קוראים שקלים כ"זכר" לקריאה שהיתה בזמנם. לפי דעת הלבוש והמשנה ברורה (במשנ"ב תרפה ס"ק ב) "ואנו משלמין פרים שפתינו בקריאת הפרשה של 'כי תישא' דכתיב בה ענין השקלים". אנו לא יכולים לתרום שקלים ממש לבית המקדש לכן אנו קוראים בבחינת "ונשלמה פרים שפתינו" בקריאת הפרשה של כי תישא (ועיין למקראי קודש עמוד ע"ז בהערות שם).
אם חל רו"ח אדר בשבת מוציאין שלושה ספרים. בראשון קורין שישה עולים ואין אומרים קדיש. (ואם קראו ז' עולים אומרים קדיש). ובשני קורא השביעי בפרשת רו"ח.
מפטירין "ויכרות יהוידע" ואומרין פסוק ראשון ופסוק אחרון של הפטרת שבת ור"כ "כה אמר ה' השמים כסאי". מנהג האשכנזים לא להוסיף פסוקים בהפטרה.
בס"ד
מרדכי ואסתר
"ויאמר מרדכי להשיב אל-אסתר אל-תדמי בנפשך להמלט בית-המלך מכל-היהודים"
אנו רואים במגילה מעין ויכוח בין מרדכי לאסתר על דרכי הפעולה לביטול הגזרה. אסתר נראית כמי שמשתמטת מלפעול אצל המלך, באמרה שאם תכנס אליו לאחר שלא נקראה מזה שלושים יום, אחת דתה למות, ואילו מרדכי משיב כנגדה: "אל תדמי בנפשך להמלט בית המלך מכל היהודים, כי אם החרש תחרישי בעת הזאת, רווח והצלה יעמוד ליהודים ממקום אחר... ומי יודע אם לעת כזאת הגעת למלכות"?! (ד, יג-יד). מה היו הצדדים? וכי ניתן להעלות על הדעת שאסתר ביקשה להקל מעליה ולא לפעול למען עמה? יש לומר, לפי דברי הראשונים ז"ל שחקרו בסוגי הניסים שאירעו לישראל במשך הדורות, כשהם מחולקים לשניים. יש ניסים שכל כולם פלאי פלאים ושלא כדרך הטבע, ויש ניסים שצורת פעולתם היא בדרך הטבע. וכך מסבירים למשל את שני הניסים הידועים בימי יהושע בן נון. מצד אחד, אנו מוצאים אותו לוחם בעיר יריחו החזקה והמוקפת שבע חומות, לא בחרב ולא בחנית, אלא בשבע הקפות, בחצוצרות ובקול שופרות, וחומות העיר נופלות מיד. מנגד, כשנלחם על העיר עי, שהיתה קטנה עם מעט אנשים, לימד אותו הקב"ה לעשות תחבולות מלחמה, שיכול לנצח ע" י מארב מאחורי העיר וכו', כמובא בספר יהושע (פרק ח). הרי לנו שני אופנים מנוגדים של ניסים וישועה. הדברים דורשים טעם הגון. מתרצים המפרשים, שבזמן שישראל כולם קדושים, כולם טהורים ועושים רצונו של מקום, אין הם נשלטים על ידי מערכות השמים וטבע העולם, אלא עומדים בשמים ממעל על גבי המערכות, כי חלק ה' עמו, ולא בחרב ולא בחנית יושיעם ה'. וכן היה בעת מלחמת יריחו, אשר נבקעה העיר לא באילי ברזל ולא בכלי זיין. אכן, במלחמתם על העיר עי, הרי היה זה בסמוך למעילה בחרם כמובא בפרק ז' שם, אשר חטאו ישראל ועברו את ברית ה', ולכן נשלטו שוב תחת מערכות השמים, וכדי להצילם עתה זקוקים היו להמצאה טבעית, כסדר מלחמות האומות בעולם. אבל בדורם של מרדכי ואסתר, כשהגזירה נבעה מחמת קטרוג עצום לכלות את ישראל בגין חטאם בעוון עבודה זרה, שהשתחוו לצלם נבוכדנאצר, ואף נהנו מסעודתו של אותו רשע ושתו יין נסך – שום זכות לא הגנה עליהם – לא ארץ ישראל, ולא הקרבנות המכפרים. לכן כאשר זכות הצדיק מרדכי פעלה עבורם להצילם ולבטל מעליהם הגזירה, היה זה רק בדרך טבעית בלבד, שהמאורעות השתשלשלו באופן כזה שיביא בסוף להצלתם של ישראל. אסתר סרבה לפעול אצל המלך, כי האמינה שתזכה לראות ניסים ונפלאות כמו ביציאת מצרים, ובימי סנחריב וסיסרא, לכן השיב לה מרדכי: לפי מצבנו עתה יש לפעול בכל דרכי הטבע, "כי אם החרש תחרישי בעת הזאת" ולא תפעלי להצלתם בדרך הטבע, כאשתו האהובה של המלך, אז ודאי "רוח והצלה יעמוד ליהודים ממקום אחר" דהיינו ממקום טבעי אחר ולא בדרך נס, אך תדעי לך ש"את ובית אביך תאבדו" על אשר לא מסרת עצמך להצלתם "ומי יודע אם לעת כזאת הגעת למכות"? הלא יתכן שרק משום הגזירה הזאת – סיבב השם יתברך שדוקא את תהיי המלכה, כדי שייעשה נס בטבע על ידייך, ואם כן, איך תוכלי לעכב את הדבר. כששמעה אסתר את דברי מרדכי הברורים, קיבלה את מאמרו, ועשתה והצליחה בדרך פלא. (בן איש חיל, א)
|